Hüseyin Hürrem İnanlı DDY Genel İdare Baş Müfettişi
Hüseyin Hürrem İnanlı
Taşkasap
1912 yılı Şubat ayında Eski Taşkasap, Mollagürani Mehter Sokak şimdi (Dedepaşa sokak) 8 numaralı büyükbabası Medine-i münevvere kadısı
Ahmet Hurrem Efendinin köşkünde doğdu, babası Dr. Vassaf Bey annesi Samiye Hanımdır. Bir gün köşkün kapısından sokağı seyrederken adamın biri geldi seni babana götüreyim diye kandırıp Aksaray Pertevniyal Valide Sultan Camisine götürdü, ayakkabıların boyasız onları boyatayım diye aldı ve onu orada yapayalnız ağlayarak bırakarak kaçtı, babası Doktor Vassaf Bey de o çivarlarda Bahri Tahir eczanesinde ücretsiz hasta baktığı için tanıyanlar alıp babasının yanına eczaneye
getirdiler.
Dedepaşa Sokak (Eski Mehter Sokak)
13 Haziran 1918 yılında İstanbul’daki büyük yangında Mehter Sokakta ki 8 numaralı köskleri yandığından, Kadıköy Göztepe, Mazharbey Sokak 32 numaralı Yazlıklarına taşınmak zorunda kaldılar, İlkokul ve Ortaokulu Göztepede okudu, Liseyi Şehzadebaşı İstiklal Lisesinde bitirdi ve Kimya Fakültesine kaydoldu bir gün deney yaparkan ağzından doldu lafı çıktı hocası ile arası bozuldu oradan ayrılıp Hukuk Fakültesine girdi oradan da ayrılıp, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya bülümüne geçti ve mezun oldu. 2.ci Dünya Savaşının çıkması ihtimali üzerine Yedek Şubay Okuluna gitti, 10 Kasım 1938 tarihinde Büyük Atatürk vefat etti ve naaşı 19 Kasım 1938 Cumartesi günü Dolmabahçe’den Top Arabasına konularak Sarayburnu’na götürülmek üzere konvoyla yola çıkıldı, işte o cumartesi günü hiçbir yedek subay adayına izin verilmedi izinler iptal olmuştu, Hüseyin Hürrem İnanlı bir yolunu bulup okuldan kaçtı ve Karaköy Meydanına Büyük Atanın cenazesini görmeye gitti, caddede konvoyu beklerken birden karşısında askeri bir araç durdu içinden bir paşa indi, kendi kendine eyvah hapis cezası geliyor diye düşündü ancak paşa yanına gelip orada ki askerleri ve arazözü yönetmesi için emir verdi, böylece ceza almak bir yana taltif bile edilmiş oldu görevini gereken en ciddi şekilde yerine getirdi.
Atatürk’ün naaşı Karaköy’de ilerlerken
Daha sonra Asteğmen olarak görev yapıp terhis oldu, sonra yeniden askere alındı ve Teğmen olarak terhis oldu, önce TCDD Afyon’a tayin edilip orada memuriyete başladı, daha sonra Haydaryaşa’ya tayin oldu kısa sürede malzeme müfettişi oldu.
Aile Resmi
1940 yılında Fatma Cemile İnanlı ile evlendi, iki çocuk sahibi oldular, çocukları Hasan Orhan İnanlı ve Mehmet Fazıl İnanlı'dır, en son bir kere daha askere alındı ve Üsteğmen olarak teskere aldı, sonuçta harp bittiğinden bir daha askere gitmesine gerek kalmadı böylece 2. Cihan Savaşı dolayısiyle üc kere askerlik yapmış oldu.
Sünnet Düğünü
Anıt Kabir
1953 yılında TCDD Genel İdari Müfettişi olarak Ankara’ya tayin edildi, önce Yenimahalle 6.cı durakta bir daire kiraladılar, sonra Sıhhiyede Serçe Sokakta şimdiki Strazburg Caddesinde oturdular, daha sonra Sağlık Sokakta Kollejin yanında oturdular, yine aynı muhitte Ziya Gökalp Caddesine taşındılar ve enson Maltepe Gazi Mustafa Kemal Bulvarında ikamet ettiler, 20 sene Ankara’da Müfettiş ve Baş Müfettiş olarak çalıştıktan sonra, 1973 yılında Teftiş ve Tetkik Kurulundan emekli oldu.
Mazharbey Yayla Apartmanı
İstanbul’a ailece döndüler, bu arada eski yazlık köşk yükleniciye verilip yıkılmış ve arsaya iki blok bina yapılmaya başlamıştı, binalar 1973 yılı kasım ayında bitti, yine oraya hisseye düşen daireye ailece yerleşildi. Emekli yıllarını yine çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği Göztepe’de sürdürdü, diğer emekli arkadaşları ile sık sık Üsküdar sahiline çayhanelere ve gazinolara giderlerdi, 10 Haziran 1997 salı günü saat 20.00 sularında vefat ederek çarşamba günü Karacaahmet Mezarlığında ki aile kabristanına defnedildi.