1877 de hastane binasının 12-8 inci koğuşlara karşı olan koridor kısmı çökmüştür. Burada oldukça ehemmiyetli bir tamir lüzumu başgöstermiş ve bu parayı bulamayan Evkaf İdaresi hastanenin hatta kapatılmasını bile düşünmüştür.
Müessesenin hayatını ilk olarak tehdit eden bu olay hekimlerin, Evkafın gayreti vesair yardımlarla, inhidam temir edilmek suretiyle bertaraf edilmiş ve hastane, çalışmasında duraklama olmadan kurtulmuştur.
Bu tarihe kadar hastanede hiçbir kayda tabi olmadan, sırf görenekle cerrahlık edenler Mekteb-i Tıbbiyede ihdas edilen bir imtihana sevk edilmiş ve arzu edenler bu imtihanı geçirdikten sonra hastanede çalışmışlardır. Mekteb-i Tıbbiyede iptidai bir imtihana tabi olup hastanenin cerrahisini idare edenler, pek yakınlarımıza, operatör Nureddin Bey zamanına kadar gelmişlerdir.
Yine bu sıralarda, bu şekilde yetişmiş cerrahlardan başka, hastanede diplomasız bir adamın doktor olarak çalıştırılmış bulunması kayda değer. Galatasaray'da ilk tekamül devresini geçirmiş bulunan Mekteb-i Tıbbiye memlekete hekim yetiştirmekte bulunduğu halde Gureba Hastanesinde 1880 senesine kadar Ayvazyan Efendi isminde biri, hiçbir sertifikası olmaksızın '' tabib '' diye çalıştırılmıştır.
Biraz geç de olsa, bu yolsuzluğun önüne geçen Sertabip Ahmet Beydir. Müessesede ki personelin ilmi inzıbatı bakımından takdire değer bir durum da budur. Bu bakımdan şu hareketi tesbit eden tezkerinin, kaydı bir kadirşinaslık olacaktır:
Hastane etıbbasından (doktorlarından) Ayvazyan Efendinin yedinde diploması olmadığı gibi kendisinden emniyeti selbeder bazı harekat-ı nabecası olması ve hastanede tebabet edeceklerin Mekteb-i Tıbbiyede tekmil-i fünun ederek diploma almış takımdan bulunması
şerait-i vakfiye icabından bulunmasına mebni mumaileyhin azli, 29 eylül 1296 (1880).
Ayvazyan Efendinin yerine, yeni çıkan doktorlardan Mustafa Şakir Efendi tayin edilmiş ve ayrıca Abdülhakim Efendi isminde bir doktor daha verilmişse de bu ikincinin az sonra vefatı üzerine yerine Hüseyin İhsan Efendi memur edilmiştir.
Bu zamandan itibaren bütün tayinlerin başına Mekteb-i Tıbbiyeden başahadetname çıkan diye yazılması adet olmuştur. (1885).
Tabib-i saniliğe Kaymakam İsmail Beyden sonra Hafız Mehmet, daha sonra Hacı Mustafa Efendiler tayin edilmiş, 1885-1889 da tabip sayısı beşi geçmiştir. 1892 de nezaret bu kadroyu yetmez görmüş ve hastanenin kadrosuna iki tabible iki eczacının ilavesi kararlaştırılmıştır. Bu suretle gelen etıbba, İbrahim Abidin ve Abdullah Vassaf Efendiler, eczacılar da İsmail Kadri ve Mehmet Efendilerdir.
Ord.Prof.Dr.Kazım İsmail Gürkan:Gureba Hastanesi Tarihçesi, Özışık Matbaası, İstanbul-1967
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder